Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

UTP kabels

Een UTP-kabel is een netwerkkabel waarmee je internetverbinding tot stand brengt. Er zijn vier soorten UTP kabels te koop: CAT5e, CAT6, CAT6a en CAT7. Het verschil zit in de snelheid en doorvoersnelheid van de bekabeling. Lees hier meer over alle categorieën en soorten afscherming, zodat je de juiste kabel koopt. Hulp nodig bij het kiezen van een netwerkkabel? Lees dit kennicentrum artikel: Welke kabel moet ik kiezen?

UTP-kabel kopen

Verschillende type UTP kabels

Omdat het belangrijk is dat u de juiste UTP-kabel koopt, hebben wij voor u een overzicht gemaakt van de capaciteit van de verschillende kabels.

Een CAT5e kabel is de oude standaard UTP kabel. De kabel wordt nog steeds veel gebruikt, maar komt steeds minder goed mee met de huidige wensen van de gebruikers. Deze kabel kan snelheden bereiken tot wel 1.000 megabit per seconde, met doorvoersnelheden van 100 megahertz.

Een CAT6 kabel is de huidige standaard netwerkkabel. Hoewel deze kabel net als de CAT5e kabel in staat is snelheden tot 1.000 megabit per seconde te halen, kan de Cat6 kabel meer data tegelijkertijd over de kabel sturen. Cat6 kent namelijk een doorvoersnelheid van 250 megahertz. Het aantal megahertz geeft aan hoeveel verschillende datastromen de kabel tegelijkertijd aankan.

Een CAT6a kabel is een van de nieuwere internetkabels en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken. Deze kabel kan namelijk gegevens over brengen met snelheden tot 10.000 megabit per seconde. Dit is dus 10 keer zo snel als Cat5e en Cat6 kabels. Daarnaast kent een Cat6a kabel de een doorvoersnelheid van 500 megahertz. Hierdoor is de kabel uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel!

Een CAT7 kabel is in staat om gegevens over te brengen met snelheden van 10.000 megabit per seconde, maar doet dit met een doorvoersnelheid van 600 megahertz. Voor Cat7 gelden strikte specificaties tegen overspraak en ruis. Om dit te bereiken zijn ze standaard al dubbel afgeschermd en niet als UTP kabel (onafgeschermd) te verkrijgen. Dit maakt een Cat7 kabel op dit moment een van de krachtigste netwerk kabels op de markt. Net als Cat6a is Cat7 uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel.

Wat is het verschil tussen UTP en FTP-kabel? 

Het belangrijkste verschil tussen UTP en FTP-kabels is dat FTP-kabels een extra beschermende folie hebben die om elk getwist paar koperdraden is gewikkeld. Hierdoor biedt FTP-kabel betere bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) dan UTP-kabels, die geen folie hebben. 

 

UTP-kabel voor kantoren en thuisnetwerken 

In een UTP-kabel zijn de getwiste paren koperdraden direct omhuld door een gemeenschappelijke mantel. Hierdoor biedt de kabel minder bescherming. UTP-kabels worden veel gebruikt in kantoren en thuisnetwerken waar de kabels niet blootgesteld worden aan veel externe storingen. 

 

FTP-kabel bestemd tegen externe invloeden 

FTP-kabels daarentegen worden vaak gebruikt in omgevingen waar de kabels blootgesteld worden aan veel externe storingen, zoals in de buurt van elektrische apparatuur, motoren en verlichting. De extra beschermende folie in een FTP-kabel zorgt ervoor dat er - ongeacht andere installatiekabels - altijd een stabiele en snelle verbinding is. 

Ga je thuis een nieuw netwerk aanleggen? Dan kun je ook nog kiezen voor de Shielded/Foiled Twisted Pair kabel. Een S/FTP-kabel biedt nog meer bescherming tegen storing, omdat de buitenmantel een metalen beschermlaag heeft. Hiermee heb je ook over langere lengtes gegarandeerd snel en stabiel internet.  

Leg UTP-kabels niet naast stroomkabels

Voorkom dat UTP-kabels in de buurt liggen van andere stroomkabels. Een UTP-kabel is niet afgeschermd en kan storing veroorzaken als deze kabel bij andere kabels in de buurt ligt.

Kun je dit niet voorkomen? Kies dan voor een afgeschermde netwerkkabel. Een afgeschermde kabel verkleint de kans op interferentie. Dit komt door de afscherming in de kabel. 

Klik hier om direct  Danicom kabel op rol - afgeschermd te bestellen.

Bekabeling voor serveromgevingen

Voor gebruik binnen professionele serveromgevingen wordt altijd (dubbel) afgeschermde bekabeling aangeraden om al het dataverkeer te beschermen tegen interferentie van stroombekabeling.

Gebruik ook afgeschermde (shielded) accessoires

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van afgeschermde internetkabels, dan is het belangrijk om ook gebruik te maken van afgeschermde accessoires zoals shielded wandcontactdozen, shielded connectoren, patchpanelen, keystones, etc.

De juiste internet kabel voor elke aansluiting

Een internet kabel is verkrijgbaar in vele verschillende varianten. Met elke variant kan een netwerk kan worden opgezet. Enerzijds is er een internetkabel, die in verschillende lengtes verkrijgbaar is en aan beide uiteinden al een RJ45 connector bevat, ook wel patchkabel genoemd. De kabel hoeft dus alleen nog maar te worden aangesloten om een verbinding tot stand te brengen.

Daarnaast zijn er zogenaamde internet kabels op rol, ook installatiekabels genoemd. Deze internetkabels hebben geen voor gemonteerde stekkers en zijn daarom geschikt voor het leggen door de muur of de vloer. Als de installatiekabel is gelegd, moeten ofwel RJ45 connectoren worden gemonteerd of moet de internet kabel worden aangesloten op een LSA strook.

LSZH of PVC kabelmantel

LSZH en PVC zijn afkortingen die worden toegepast voor het materiaalgebruik van kabelmantels.

LSZH = Low Smoke Zero Halogen
PVC = Polyvinyl Chloride

Een internetkabel met LSZH mantel is een halogeenvrije kabel. De LSZH aanduiding wordt toegepast bij kabels die is opgebouwd uit materialen zonder halogenen, zoals thermoplastic. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor onder andere legosteentjes en teflon. LSZH kabels zorgen dus voor veel minder rookontwikkeling en scheiden geen gassen af. Hierdoor is een halogeenvrije kabel beter voor de gezondheid van de mens en het milieu. Wil je weten of de kabel een PVC of halogeenvrije mantel heeft, dan kun je dit zien bij de beknopte specificaties van het product. 

 

FAQ's over utp-kabels

Wat is een utp kabel?

Een UTP-kabel is een netwerkkabel waarmee je verschillende apparaten, zoals televisies, computers of laptops, kunt verbinden met het internet. Men gebruikt vaak de term "UTP-kabel" als algemene term voor alle netwerkkabels, maar dit klopt eigenlijk niet. UTP staat het namelijk voor 'unshielded twisted pair' en betekent dat de kabel een niet-afgeschermde kabel is en is dus een vaste term voor maar 1 kabelsoort. Wanneer je een afgeschermede kabel bedoelt, dan heb je het over STP- en FTP-kabels. Deze afkortingen verwijzen naar 'shielded twisted pair' en 'foiled twisted pair'. Het is belangrijk te weten wanneer je welke kabel moet kiezen. Wil je meer informatie over alle kabels en kabel soorten?  Lees dan dit artikel.

Wat is het verschil tussen cat5, cat6, cat6a en cat7?

De verschillen tussen Cat 5, Cat 6, Cat 6a en Cat 7 kabels zit hem in de datasnelheid en bandbreedte van de overdracht. Hoe hoger de categorie, hoe sneller de dataoverdracht en hoe meer data tegelijkertijd wordt overgedragen.  

  1. Een Cat5e kabel is geschikt voor gigabit netwerken die een snelheden tot 1000 Mbit/s en een doorvoersnelheid van 100 MHz halen.  
  2. Cat6 kabels ondersteunen ook gigabit netwerken en kunnen snelheden tot 1000 Mbit/s bereiken met een doorvoersnelheid van 250 MHz.  
  3. Cat6a kabels zijn ontworpen voor 10-gigabit netwerken, met snelheden tot 10.000 Mbit/s en een doorvoersnelheid van 500 MHz.  
  4. Cat7 kabels ondersteunen ook 10-gig netwerken en halen snelheden tot 10.000 Mbit/s, met een doorvoersnelheid van maar liefst 600 MHz. 

Wil je weten wanneer je welke kabel nodig hebt? Lees dan hier de uitgebreide uitleg met praktijk voorbeelden.

Wat is rj45?

Een rj45 stekker is een standaard netwerk plug. Deze stekker zit aan beide kabeleinden van kant-en-klare patchkabels. Een computer, modem, ethernet switch en smart tv hebben een rj45 poort. Via deze poort sluit je de patchkabels aan en komt de internetverbinding tot stand. Heb je netwerk kabels op rol zónder rj 45 connector? Lees dan hier hoe je de stekker eenvoudig op de kabel monteert.