Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Glasvezel aansluiten in huis, hoe zit dat nou precies?

Glasvezel aansluiten in huis, hoe zit dat nou precies?

Je krijgt glasvezelaansluiting thuis, eindelijk! Maar wat betekent dit nou precies? En hoe zit dat met de snelheden?
In dit artikel proberen wij duidelijk te maken wat er bij het aansluiten van glasvezel kabel allemaal komt kijken.

 

Samenvatting

Als je glasvezel krijgt verandert er het een en ander in je meterkast. Het netwerk vanaf de meterkast naar je computers, printers en andere randappratuur wordt normaal gesproken met utp-kabels aangelegd. Wil je snel starten met het aanleggen van een netwerk?

Handige snelstart set

Verschillende soorten dragers

Binnen een bedrijf of woning kan er in de basis op drie manieren internet het pand binnen komen over de drie meest voorkomende zogenoemde “dragers". Dit zijn de coax kabel (Radio/TV), de telefoonkabel (KPN) en tegenwoordig de glasvezelkabel. Of je van alle drie dragers gebruik kunt maken in jouw pand is afhankelijk van het gebied waarin je woont. Soms zijn alle dragers beschikbaar, soms maar een.

Telefoon, TV en internet over slechts 1 drager

Op de drie dragers kunnen diensten worden aangevraagd. Vroeger was het dat de coax diende voor radio en televisie en de telefoonkabel voor telefoon en fax; tegenwoordig maakt het niet meer uit over welke kabel het signaal binnenkomt. Je kunt alle diensten (TV, internet en bellen) aanvragen op alle drie de dragers. Dit komt omdat de signalen gedigitaliseerd zijn. Betekent dit dat er geen beperkingen aan de dragers zijn? Nou, nee!

Ontstaat er nog snelheidsverlies tussen de wijkcentrale en mijn woning?

Bij de kabel van de telefoon, waarop overigens de eerste internetdiensten werden aangeboden via het ouderwetse 14k4 of 56k6 modem (die met drie rare piepgeluidjes als ze verbinding maakten) en later via ADSL/VDSL, is de snelheid die je kunt ontvangen afhankelijk van de afstand van de woning of het pand tot de wijkcentrale. Hoe verder je van de wijkcentrale af zit, hoe trager het signaal. Deze techniek zal in de toekomst ook niet verder worden doorontwikkeld en kunnen we op den duur vergeten. Bij glasvezel is er geen sprake van snelheidsverlies.

Kan ik met een glasvezel aansluiting even snel uploaden als downloaden?

Bij de coaxkabel van de radio en TV zijn er hogere snelheden haalbaar, maar deze techniek kent zijn beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een even hoge upload snelheid te halen als download snelheid (niet synchroon). Wel is het zo dat je met coax in de basis een hogere snelheid kunt behalen dan met de telefoonkabel.

Bij een glasvezel aansluiting, de kabel van de toekomst, kun je synchroon up- en downloaden met snelheden tot 1000Mbps. En dan zijn we er nog lang niet. Glasvezel kabel is niet gevoelig voor invloeden van buitenaf (overspraak of interferentie). Singlemode glasvezel (zoals veelal bij je thuis wordt aangelegd) kan snelheden transporteren van 10 gigabit en hoger over afstanden tot wel 60 kilometer! Maar hoe?

Glasvezel aansluiten in huis

Hoe wordt het signaal vanuit de wijkcentrale geregeld?

organisatie verstuurt naar de POP (Point of Presence), ook wel de wijkcentrale genoemd. De snelheid van dit signaal is afhankelijk van de grootte van de POP. Hierbij geldt de rekensom, hoe meer gebruikers, hoe hoger de aanvoersnelheid. In de POP wordt het binnenkomende signaal verdeeld middels glasvezel switches welke het signaal verdelen naar de aangesloten woningen of bedrijven.

Nu al voldoende info?

Vederop vindt je een handige selectie om mee te starten.

Hoe werkt het glasvezel aansluiten in de meterkast?

Gezien de vaak grote afstanden wordt er vrijwel altijd singlemode glasvezel kabel toegepast waarbij er gebruik wordt gemaakt van bidirectionele technologie. Middels deze techniek is het mogelijk duplex verkeer te genereren over slechts 1 glasvezel.

Glasvezel ansluiting meterkast

Vervolgens wordt het signaal over de vezel verstuurd naar jouw pand waar het glasvezel kabel in huis in de meterkast (of de voorgevel) is afgemonteerd op een zogenoemde FTU (Fiber Termination Unit). Dit glasvezel kastje kan verschillen van uiterlijk i.v.m. de verschillende partijen die deze installeren.

FTU naar glasvezel modem FTU2 naar glasvezel modem

Van FTU naar glasvezel modem

De FTU is vaak een dummy waarop de glasvezel modem van de ISP kan worden aangesloten. Dit modem converteert het glasvezel signaal (dus licht) naar het traditionele koper (UTP) signaal. Het betekent dus dat het interne datanetwerk binnen je bedrijf of woning nog gewoon het koper netwerk middels UTP kabels betreft. Wanneer je een kabel aan wilt leggen vanaf jouw glasvezel modem naar bijvoorbeeld een ethernet switch of router kan dit gewoon met cat6 patchkabels.

Snel starten? Onze adviezen voor een thuissituatie

Zoals je hebt kunnen lezen is er geen algemeen advies te geven over welke kabel en connectoren je zult moeten gebruiken voor jouw situatie. 
Maar op basis van onze veelvoorkomende vragen denken we dat je met onderstaande producten in een thuisomgeving snel aan de slag kunt.

Meer informatie nodig? We staan voor je klaar!

Vragen over glasvezel installatie?

Gratis professioneel advies

Heb je vragen over de installatie van jouw netwerk op een glasvezel verbinding? Of ben je op zoek naar glasvezel kabels of cat6 kabel op rol .Onze medewerkers staan voor jou klaar. We zijn bereikbaar via telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Kwaliteit én 5 tot 25 jaar garantie

Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Onze kabels hebben een garantietermijn van 5 jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken. Je bent dus verzekerd van kwaliteit én garantie.

Snelle verzending voor 16:00 uur

Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan doen wij er alles aan om de bestelling nog diezelfde dag te verzenden. Vanuit ons 5000m2 magazijn versturen wij dagelijks alle bestellingen. Onze ruime voorraad maakt snel verzenden mogelijk. Whitelabel verzenden valt ook onder verzendmogelijkheden.

Opmerkingen
Tom 2018-08-29 10:52:28
Uitmuntende uitleg!
Mike 2019-01-01 12:52:12
Wij zijn overgestapt naar glasvezel, maar het thuisnetwerk is nog steeds utp. Kan je thuis ook een glasvezel netwerk aanleggen. De uitgaande poort is utp, maar kan je dat veranderen? Wat heb je precies allemaal nodig?
Carolien 2019-01-16 07:54:33
Beste Mike, Aangezien het apparatuur dat aangesloten dient te worden op het netwerk (computers, TV etc.) voorzien is van een RJ45 ingang wordt een thuisnetwerk nog steeds aangelegd middels UTP. Gebruik hiervoor dan wel een kabel gemaakt van 100% koper.
Jan 2020-05-30 08:19:24
Wij hebben geen Glasvezel netwerk Binnenshuis naar de T.V. Dus heb ik nog steeds de zelfde ontvangst?
Frans 2020-06-03 20:43:13
Hallo. Binnenkort wordt er glasvezel aangelegd. Als ik het goed begrijp komt de kabel binnen in het FTU kastje. Het modem komt aan de achterzijde van het huis. De verbinding tussen FTU en het modem kan gewoon met een patch kabel cat 6 met RJ45 aansluitingen? Lengte ongeveer 15 mtr.
Vincent 2020-12-27 13:19:00
Binnenkort krijgen we glasvezel bij onze woning, is het handiger om de ontvanger in de meterkast (gang) te plaatsen of in de woonkomer
Anita 2020-12-28 08:57:13
Beste Vincent, Normaliter wordt de ontvanger/modem/router in de meterkast geplaatst aangezien hier vaak de loze leidingen liggen om verder je thuisnetwerk uit te bereiden. Maar indien dit niet het geval is kan het natuurlijk ook prima in de woonkamer staan. Hier zijn geen harde regels voor. Succes! Groeten Anita