CAT6 bekabeling

Waar gebruik ik een CAT6 utp kabel voor?

Wanneer mensen op het internet zoeken naar een netwerkkabel is de meest gebruikelijke term CAT6.  Een CAT6 utp kabel is de 6e generatie twisted pair ethernet kabel. Deze kabel kan een doorvoersnelheid van 250 megahertz bereiken met overdrachtssnelheden van 1000mb/s.

Op rol of kant en klaar?

CAT6 utp kabels zijn verkrijgbaar op rol en als kant en klare patchbekabeling. Kant en klare patchkabels zijn voorzien van aderparen welke in de connectoren gegoten zijn. Hierdoor hoeft u niet zelf de connectoren op de kabel te bevestigen.

Kabels op rol zijn verkrijgbaar in 2 varianten, namelijk: soepel en stug. Kabels op rol worden gebruikt om kabels over langere afstanden en door muren te trekken. Deze kabels zijn niet voorzien van connectoren. Soepele kabels worden gebruikt voor het bevestigen van connectoren. Let op: Voor CAT6 FTP kabels zijn CAT6 shielded connectoren nodig.

Stugge kabels worden gebruikt voor LSA toepassingen zoals patchpanelen, in- opbouwdozen, etc. Om stugge kabels aan te sluiten op de LSA stroken is een LSA tang nodig. Let op: stugge kabels zijn minder geschikt voor het bevestigen van connectoren.

Moet een Cat6 utp kabel afgeschermd zijn of juist niet?

Een CAT6 utp kabel is verkrijgbaar in een afgeschermde en niet afgeschermde variant. Wanneer de kabel langs een stroom- en/of COAX kabel komt te liggen is het verstandig om voor een afgeschermde kabel (FTP/SSTP) te kiezen. Deze kabels zijn namelijk afgeschermd tegen interferentie.

Ander type UTP kabel kopen? Bij Serverkast.com vindt u ze allemaal!