Test Gereedschap

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Test gereedschap

Het leggen van een kabel over een lange afstand kan een tijdrovende klus zijn. Als er uiteindelijk geen verbinding is, dan wordt dit als zeer frustrerend ervaren. Het kan dan aan 2 dingen liggen, namelijk aan de bekabeling of aan het internetsignaal vanuit de router. Maar hoe komt u erachter waar het aan ligt?

Wat is een UTP tester?

Wanneer een internetverbinding aangelegd gaat worden, is een UTP tester onmisbaar. Niets is vervelender te ontdekken dat de verbinding niet stabiel is of het helemaal niet doet zonder te weten waar dit aan ligt. Er zijn factoren die ervoor zorgen dat een stabiele internetverbinding niet gerealiseerd kan worden, onder andere:

  • De aders zijn niet in de juiste volgorde aangesloten
  • De aders zitten niet ver genoeg in de connector
  • De aders maken geen contact omdat ze niet goed gekrimpt zijn met een krimptang.

Tevens bestaat de mogelijkheid dat er wel een internetverbinding tot stand is gekomen maar niet de stabiliteit en snelheid geeft als dat het zou moeten. Door een UTP tester te gebruiken kun je bovenstaande fouten uitsluiten.

Hoe werkt een UTP kabel tester?

Een UTP kabel tester is een eenvoudig apparaat om de kabel te testen op de juiste verbinding. Een UTP kabel bestaat uit 8 aders. Op de UTP kabel tester staan de nummers 1 t/m 8 en “G”. “G” staat voor ground, oftewel afscherming. Wanneer je een afgeschermde kabel gebruikt (FTP/SFTP), om interferentie te voorkomen, is het mogelijk om via de “G” te testen of de afscherming daadwerkelijk functioneert.

1.De kabel aansluiten op de netwerk tester
Sluit de kabel aan de ene zijde aan op het hoofdkastje. Sluit de kabel met de andere zijde aan op het kleinere kastje.

2. De juiste aansluiting
Wanneer de kabel op de juiste kabel is aangesloten gaan één voor één de lampjes gelinkt aan een cijfer branden. Wanneer dit in de juiste volgorde gebeurd betekent dit dat de aders op de juiste wijze zijn aangesloten.

3. Foutieve aansluiting
Slaat het lampje een cijfer over of verspringt deze? Dan betekent dat de kabel niet op de juiste wijze is afgemonteerd. Dit betekent dat de kabel opnieuw afgemonteerd dient te worden totdat de lampjes in de juiste volgorde oplichten.

Welke netwerkkabel tester moet ik kiezen?

Het is belangrijk om duidelijk te hebben welke kabel er getest dient te worden. Betreft het een glasvezel kabel? Kies dan voor een glasvezeltester. Voor een COAX kabel een RJ11 of een RJ45 kabel kan een netwerkkabel tester gebruikt worden. Aan de hand van de kabel en de eigenschappen van de UTP kabel (UTP, FTP of SFTP) kan het juiste testgereedschap gekozen worden. Komt het vaker voor dat er kabels getest dienen te worden, kies dan een UTP tester met de meest uitgebreide test opties.