Glasvezel

Glasvezel kopen?

In het huidige tijdperk is het bijna een vereiste dat alles snel, krachtig en compact is. Tegenwoordig wordt voor het leggen van een netwerkverbinding veel gebruik gemaakt van internetbekabeling. Echter is de kans groot dat dit binnenkort vervangen gaat worden door de snelle en krachtige glasvezel kabel.

Een glasvezelkabel bestaat uit meerdere vezels ter grootte van een menselijk haar. Deze vezels worden samen in een kabelhuls gestopt.

Hoe werkt een glasvezelkabel?

Glasvezel is in staat om data razendsnel over korte of langere afstanden te zenden. Door elke vezel worden lichtsignalen vanuit een laser gestuurd. Deze lichtsignalen zijn niet constant aan, maar worden supersnel aan en uit gezet. Dit aan en uit zetten van de lichtsignalen kan voor elke vezel afzonderlijk worden gedaan, met verschillende snelheden.

De activering van verschillende lichtsignalen en snelheden zorgen samen voor dataoverdracht. Hoe sneller het licht aan en uit gaat, hoe sneller de kabel data kan overbrengen. De maximale snelheid waarop de verschillende lichtsignalen aan en uit gezet kunnen worden is afhankelijk van de mode van de kabel.

Single- of multimode

Single mode kabels zijn geschikt voor de langere afstanden en snellere dataoverbrenging. Single mode kabels zijn veruit de snelste vorm op dit moment. Deze type kabels hebben een kleinere kern waarbinnen het lichtsignaal rechtuit gaat en data overgebracht kan worden met snelheden van meer dan 1000 GB per seconde.

Multi mode kabels zijn bedoeld voor kortere afstanden met een hogere bandbreedte, de overdrachtssnelheid is echter wel lager dan deze van single mode kabels. In tegenstelling tot single mode kabels kunnen de multi mode kabels lichtsignalen via LED overbrengen in plaats van lasers. Dit zorgt ervoor dat de kabel en de apparatuur goedkoper zijn.